czwartek, 6 kwietnia 2017

OLEJ KOKOSOWY

Olej kokosowy zimnotłoczony Extra Virgin

Olej kokosowy

W jego skład wchodzą przede wszystkim:

Nasycone kwasy tłuszczowe – ok 93%

  • kwas laurynowy – ok 44-51%
  • kwas mirystynowy – ok 13-18%
  • kwas palmitynowy – ok 8-12%
  • kwas kaprylowy – ok 7%
  • kwas kaprynowy – ok 6%
  • kwas stearynowy – ok 3%

Nienasycone kwasy tłuszczowe

  • jednonienasycone – kwas oleinowy (Omega-9) – około 6,5%, 
  • wielonienasycone – kwas linolowy (Omega-6) – około 1,5%,

Kwas laurynowy

Olej kokosowy jest bogaty w kwas laurynowy (44-51%), który naturalnie występuje tylko w kokosie oraz mleku matki. Kwas laurynowy odpowiada za budowę odporności organizmu i jest znany ze swoich niezwykle silnych właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych oraz przeciwgrzybicznych. Dzięki zawartości kwasu laurynowego bezsprzecznie olej kokosowy możemy określić mianem naturalnego antybiotyku nie naruszającego flory bakteryjnej organizmu.

Termin przydatności do spożycia

Niska zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (utleniające się kwasy tłuszczowe) sprawia, że olej kokosowy nie jest podatny na jełczenie. Jako jedyny zimnotłoczony olej posiada tak długi termin przydatności do spożycia – może lażakowac nawet 2 lata, a przechowywany w miejscu chłodnym i zacienionym nawet dłużej.

Metabolizm

Zawiera średnie trójglicerydy (MCT), które szybko są metabolizowane przez organizm i przekształcane w energię. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie i dodatkowo przyspiesza metabolizm i reguluje wypróżnienia co pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i innych składników odżywczych (nieodzowne przy np. anemii)
Odpowiedni dla diety wegan, uczulonych na nabiał i gluten. Hipoalergiczny.

Cholesterol, miażdżyca

Olej kokosowy korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego redukując poziom złego cholesterolu LDL i tym samym zmniejszając ryzyko miażdżycy. 

Stan skupienia

Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25° C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu. Aby przedłużyć trwałość oleju kokosowego przechowujmy go w suchym, chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

Przykłady zastosowań:

W kuchni

  • doskonały do zdrowego smarowania pieczywa (nie zawiera cholesterolu i tłuszczów trans)
  • do smażenia w wysokich temperaturach (posiada wysoką temperaturę dymienia – powyżej 200 °C)
  • do pieczenia i przygotowywania deserów
  • do koktajli owocowych (wysoka zawartość witamin i minerałów)

W domowej apteczce

  • przeciwcholesterolowy
  • przy przeziębieniach i zapaleniach górnych dróg oddechowych
  • dla wzmocnienia organizmu – np. przy anemii, w okresach większego ryzyka zachorowań
  • dla walczących z nadwagą – nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej oraz przyspiesza metabolizm
  • dla alergików – łagodzi katar sienny (można go aplikować do nosa)
  • na choroby skóry – hipoalergiczny dla walczących z łuszczycą, zapaleniem skóry, egzemą, łupieżem, trądzikiem.
  • na tarczycę
  • dla walczących z chorobami układu nerwowego (choroba Alzheimera, Parkinsona, stwardnienie rozsiane)

W kosmetyce

  • właściwości silnie nawilżające i odżywcze – doskonały balsam, pomocny również w walce z rozstępami i cellulitem
  • bogactwo antyoksydantów zwalczających wolne rodniki powoduje spowolnienie starzenia się skóry – doskonały krem na zmarszczki
  • dzięki właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnym przyspiesza gojenie trudno gojących się ran (odparzenia, obtarcia, u cukrzyków)
  • doskonały do pielęgnacji niemowląt – bezpieczny, naturalny (do pielęgnacji odparzeń odpieluszkowych, jako delikatny krem ochronno-nawilżający, do kąpieli dla ochrony i pielęgnacji skóry) 
  • jedyny preparat, który mogą stosować matki karmiące do pielęgnacji piersi i sutków
  • łagodzący przy oparzeniach słonecznych, ukąszeniach owadów
  • przeciwtrądzikowy jak również dla osób walczących z egzemą – nieuczulający
  • do pielęgnacji włosów – jako maseczka nawilżająco-odżywcza wzmacnia nie tylko strukturę włosa czyniąc go mocnym, miękkim i pełnym blasku ale również poprawia kondycję końcówek oraz cebulek włosowych zmniejszając wypadanie włosów; jak również pomaga w walce z łupieżem
  • do pielęgnacji zębów – zamiast płynu do płukania jamy ustnej – wzmacnia szkliwo, mineralizuje, dba o dziąsła oraz wybiela powierzchnie zębów
  • do demakijażu twarzy – świetnie zmywa makijaż, nie uczula
  • do demakijażu oczu – nie dość, że nie podrażnia to jako bonus doskonale wpływa na kondycję rzęs 
  • doskonały do pielęgnacji podrażnień błony śluzowej okolic intymnych oraz jako żel intymny
  • jako główny składnik domowego dezodorantu
  • jako olej do masażu
  • jako olejek do opalania (współczynnik ochrony przeciwsłonecznej SPF 4-6)
  • jako olejek do kąpieli

Dla sportowców

Olej kokosowy zapewnia energię do zwiększenia wyników sportowych, ponieważ zawiera głównie średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są szybko przekształcane w wątrobie i absorbowane w postaci energii, oraz całkowicie spalone i nie przechowywane jako tłuszcz.
Badania wykazały, że ze względu na łatwość przyswajania olej kokosowy pomaga stymulować metabolizm.
Olej kokosowy jest szybko trawiony i wchłaniany co po sportowych wyczynach czyni go doskonałym po treningu do uzupełnienia energii ciała.

Dla zwierząt

Wszystkie korzyści ze stosowania oleju kokosowego możemy przełożyć na świat naszych pupili i zwierząt domowych tak więc ojek kokosowy będzie pomocny przy:
  • chorobach skóry,
  • pielęgnacji sierści,
  • zwiększeniu metabolizmu (kontrola wagi ciała),
  • poprawę trawienia i witalności, 
  • bogate w przeciwutleniacze i składniki odżywcze,
  • działanie antygrzybiczne, 
  • właściwości antybakteryjne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz